در صنعت ساختمان و تأسیسات ساختمانی دسته بندی های مختلفی در رابطه با ابزار و تجهیزات تاسیسات مورد نیاز این صنایع وجود دارد مانند انواع لوله و داکت ها از جمله لوله اسپیرال یا Spiral Duct که در این مقاله به بیان ویژگی آن می پردازیم. از این تجهیزات می توان به عنوان جزیی لاینفک در راستای تامین هوای تازه و برقراری محدوده آسایش انسان و کاربران کلیه اماکن با کلیه کاربری ها نام برد.
لوله اسپیرال چیست؟
لول اسپیرال به عنوان یکی از انواع لوله یا داکت تأسیساتی کاربری های متعددی در زمینه انتقال و انتشار جریانات متعدد هوا را دارا می باشد. این محصول زیرمجموعه لوله یا داکت تأسیساتی می باشد که به تنهایی یک مجموعه بسیار بزرگ را شامل می شود و در دسته بندی های مختلفی مورد استفاده سیستم کانال کشی ساختمان قرار می گیرد. به منظور آشنایی بیشتر با موضوع کانال کشی ساختمان می توان آن را این گونه تعریف کرد که یک مکانیزم یکپارچه و متحد می باشد که از اجزاء و عناصر مختلفی مانند این لوله تشکیل شده است تا جریان هوای تولیدی یا مصرفی را انتقال داده و امر تهویه مطبوع انجام شود.
لوله، کانال یا داکت که تعاریف مشابهی داشته است در انواع مختلفی موجود می باشد که اگر بخواهیم از لحاظ شکل سطح مقطع آن را تقسیم بندی کنیم می توان آن را در دو دسته چهارگوش و گرد جای داد که لوله اسپیرال در دسته بندی دوم جای می گیرد. لوله اسپیرال دارای سطح مقطع دایره یا مدور می باشد که این موضوع ناشی از مشخصات فنی خاص آن بود و در نتیجه فرآیند ساخت و تولید آن ایجاد می شود. همچنین لوله اسپیرال در اقطار مختلف بر اساس سانتیمتر یا اینچ تولید می شود. در دسته بندی دیگری کانال یا داکت بر اساس متریال یا مصالح مورد استفاده در ساخت تقسیم بندی های متعددی را شامل می شود. از جمله این دسته بندی می توان به کانال یا داکت گالوانیزه، فلکسیبل، پیش عایق و پارچه ای اشاره کرد که لوله اسپیرال در این دسته بندی در دسته کانال یا داکت گالوانیزه جای می گیرد. لوله اسپیرال از ورق گالوانیزه در ضخامت های مختلف 0.6، 0.8، 1و 2 میلیمتر تولید و به بازار ارایه می شود که به آن کانال اسپیرال نیز می گویند.
ضخامت لوله اسپیرال
لازم به ذکر است که لوله اسپیرال با ضخامت 2 میلیمتر در موارد نادری و بر اساس نیاز کارفرما و مشخصات فنی خاصی که مزایا و ویژگی های متعددی را دارا می باشد، به تولیدکننده مورد نظر ارایه می شود. نکته قابل توجه این است که در شرایط فعلی کشورمان تولیدکنندگان مختلفی در این زمینه به فعالیت مشغول می باشند که لوله اسپیرال را در ضخامت های مختلف و متعدد که دارای قطرهای مختلفی نیز می باشد تولید و به بازار ارایه می کنند. به منظور آشنایی بیشتر با فعالیت های این واحد های صنفی می توان از طریق سایت های مرتبط اطلاع رسانی صنعت تأسیسات ساختمان اقدام به جمع آوری اطلاعات نمود و به منظور دریافت نحوه خرید و فروش لوله اسپیرال و سایر محصولات مرتبط با نمایندگی فروش این محصولات ارتباط برقرار کرد تا ضمن دریافت اطلاعات لازم لیست قیمت مربوطه را نیز دریافت کرد. لوله اسپیرال یکی از محصولات مورد نیاز بسیاری از صنایع می باشد و لذا در اقصی نقاط کشور تولیدکنندگان مختلفی این محصول را تولید کرده و یکی از محصولاتی است که در دسترس می باشد.

کاربرد لوله اسپیرال چیست؟
لوله اسپیرال یکی از محصولاتی می باشد که در فضاهای صنعتی به کار برده می شود و از اتصالات خاص خود بر خوردار می باشد که مانند کانال اسپیرال از ورق گالوانیزه در ضخامت های مختلف و قطرهای مختلف بسته به نوع لوله اسپیرال مصرفی تولید یا انتخاب می شوند. نحوه تولید لوله اسپیرال به وسیله ماشین آلات خاص و سنگین می باشد و هیچ گونه دخالت نیروی انسانی را شامل نمی شود. نحوه تولید لوله اسپیرال به صورت یک مکانیزم دوار می باشد که ورق تولیدی به دور یک محور چرخیده و توسط نیروی دورانی به شکل مارپیچ تولید شده که در جدار خود دارای برجستگی هایی می باشد که بر مقاومت آن افزوده که سبب برتری آن نسبت به برخی دیگر از انواع لوله یا داکت خواهد شد. یکی از معایب کلی کانال های گالوانیزه دارای نبودن امکان پیش عایق بودن آن ها می باشد که این موضوع نیز شامل لوله اسپیرال خواهد شد.
بدین ترتیب تنوع در ساخت لوله های اسپیرال موجب تنوع کاربری آن شده و می توان گفت که در تمامی فضاها و کاربری ها قابل استفاده می باشد.
هنگامی که در یک پروژه از لوله اسپیرال استفاده می گردد، علاوه بر خود کانال اسپیرال گالوانیزه، نیاز به قطعات کمکی و متعلقاتی است که در کنار خود کانال به بهبود عملکرد سیستم هوارسانی و تهویه کمک می نماید. هریک از این قطعات را نیز در کنار این لوله در کارخانه ها و توسط ماشین آلات و دستگاه های کاملا مهندسی و حرفه ای با بالاترین دقت و کیفیت می توان تولید نمود. این قطعات نیز با توحه به نیاز پروژه و کاربری هریک در سایزها، تعداد و تنوع ظاهری مختلف تولید می گردند و به بهبود عملکرد پروژه کمک شایانی می نمایند.

این نوع از کانال های هوا تنها نوع کانال های هوایی هستند که می توان بدون نگرانی از پنهان نمودن آنها در زیر سقف کاذب، آن را به صورت روکار در روی سقف استفاده نمود چرا که دارای ظاهری زیبا و شکیل می باشند و کاملا می توان از آنها به عنوان بخشی از دکوراسیون یک فضا استفاده نمود و حتی لوله اسپیرال دارای قابلیت رنگ پذیری بوده و به آسانی می توان آنها را متناسب با دکوراسیون فضای مورد نظر به هر رنگ دلخواهی درآورد و این عمل به کمک کوره های رنگ پزی قابل انجام می باشد.
بنابراین به طور کلی لوله های اسپیرال از قدیمی ترین و پر کاربرد ترین انواع کانال های انتقال هوا در صنعت تهویه به شمار می روند.
معایب لوله های اسپیرال
لوله های اسپیرال دارای وزن نسبتا بالایی می باشند و شاید بتوان گفت که این مورد یکی از معایب این نوع از کانال های هوا به شمار می رود چرا که وزن بالا مانع از حمل و نصب آسان شده و موجب افزایش زمان برای انجام این امر می گردد.
دومین ایراد لوله های اسپیرال این مورد است که تعبیه عایق بر روی آنها بسیار دشوار است و با مشکلات و موانعی همراه می باشد چرا که تنها در صورتی می توان لوله اسپیرال به عایق بندی تجهیز نمود که تولید و نصب شده باشند و این امکان در هنگام تولید امکان پذیر نمی باشد. بدین ترتیب پس از تولید و نصب نیاز است تا فضایی جهت دسترسی به کانال برای عایق کاری تعبیه گردد و این امر موجب هدر رفتن فضای مفید معماری می گردد. به طور کلی عایق نمودن لوله اسپیرال منجر به صرف هزینه های اضافه، هدر رفتن زمان و فضای مفید می گردد بنابراین در بسیاری از پروژه ها از انجام این عمل صرف نظر می گردد.
اما فارغ از وجود عایق که جهت محافظت از کانال بسیار ضروری و لازم است، وجود ورق گالوانیزه در ساختار لوله های اسپیرال به خودی خود از کانال تا حد فراوانی محافظت نموده و مانع از ورود و نفوذ عوامل مزاحم و آسیب رسان به داخل کانال می گردد. همچنین ورق گالوانیزه به لوله اسپیرال یک ساختار بسیار مستحکم و منسجم و استوار می بخشد که در برابر انواع ضربه و فشار های جانبی نیز کاملا مقاوم بوده و دچار هیچ گونه آسیبی نمی گردد.

نصب لوله های اسپیرال
لوله های اسپیرال سرعت اجرای بسیار بالایی دارند و می توان در طی زمان بسیار کوتاهی آن ها را اجرا و نصب نمود و تا حد فراوانی در زمان صرفه جویی نمود. همچنین از سرعت تولید بالایی نیز برخوردار می باشد و در طی زمان بسیار محدود و کم می توان تعداد بسیار بالایی از لوله اسپیرال تولید و عرضه نمود. این عمل برای پروژه فورس ماژور و پروژه هایی که نیاز است تا در کوتاه ترین زمان ممکن آماده تحویل گردند بسیار مناسب است اما به طور کلی در هر پروژه ای کاملا نیاز است تا تمامی مراحل در کوتاه ترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت به اتمام برسد.
ورق گالوانیزه به کار رفته در این کانال ها را می توان در ضخامت های متنوع 0.6، 0.8 و 1 میلیمتر تولید نمود و همچنین این تنوع در سایز دهانه این نوع کانال هوا نیز وجود دارد یعنی می توان در سایزهای متنوعی با توجه به نیاز مشتری و شرایط پروژه تولید نمود و همچنین این تنوع در متراژ تولیدی این نوع کانال نیز وجود دارد.

لوله اسپیرال عایق دار
امکان عایق نبودن سبب هدررفت انرژی خواهد شد و بدین منظور می بایست از عایق بهره برد. عایق های نوین بسیاری از معایب عایق های سنتی را کاهش داده و در رفع این مشکل می کوشند. از دیگر نکات قابل توجه در مورد لوله اسپیرال آگاه بودن از این موضوع می باشد که اجرای سیستم کانال کشی با لوله اسپیرال نیازمند دارا بودن اتصالات متعددی می باشد که از آن جمله می توان به زانویی اسپیرال، تبدیل، انواع سه راهی اسپیرال و چهاراره، رابط و موارد بسیار دیگری می باشد.
لوله اسپیرال از مقاوم ترین و مستحکم ترین کانال های موجود در بازار صنعتی به شمار می رود چرا که ساختارش به گونه ای طراحی شده است که وجود ورقه گالوانیزه موجب بالا رفتن استحکام آن شده است. به همین علت این مح در برابر هرگونه فشارهای جانبی از خود مقاومت بسیار بالایی نشان می دهد و همچنین در برابر ضربه های وارده، سایش، فرسایش و زنگ زدگی هم بسیار مقاوم و مستحکم است. علاوه بر آنکه از نظر جسمی و ساختاری از مقاومت بسیار بالا و خوبی بهر مند است، این مقاومت در برابر نفوذ و ورود هرگونه ماده آسیب رسان طبیعی نظیر شرایط نامساعد آب و هوایی، رطوبت بالا، حرارت بالا، سرما و گرمای زیاد، باران و برف شدید، تابش مستقیم نور خورشید و… هم بسیار مقاوم بوده و دچار هیچ گونه صدمه و مشکلی نخواهد شد.
از طرفی علاوه بر مواد طبیعی، در برابر هرگونه مواد شیمایی نظیر مواد نفتی، گازی، بنزین و سایر مواد شیمیایی آسیب رسان هم بسیار مقاوم است. درواقع لوله اسپیرال به گونه ای تولید و طراحی می شود که در برابر این گونه عوامل از خود مقاومت بسیار بالاتری نشان دهد. به همین علت می توان گفت که این کانال هوا بسیار دیرتر از سایر کانال های هم رده خود دچار آسیب شده و در نتیجه از طول عمر بسیار بالایی بهره مند است. بدین ترتیب هزینه هایی که ممکن بود در جهت تعمیرات و نگهداری از این کانال هوا خرج شود، مصرف نشده و تا حد بسیاری در هزینه ها صرفه جویی می شود.
هزینه های تولید لوله اسپیرال
اما خارج از این مسئله هم لوله اسپیرال کاملا یک کانال مقرون به صرفه به شمار می رود چرا که هزینه هایی که در جهت تولید این لوله هوا و سپس اجرا و راه اندازی آن مصرف می شود، شامل هزینه های پایین و مقرون به صرفه ای است.
وزن لوله اسپیرال با وجود ورق گالوانیزه به کار رفته در آن، بالا نیست و به همین علت سبکی وزن، جا به جایی و حمل آن با سرعت بسیار بالایی انجام می پذیرد و می توان در طی بازه زمانی بسیار کوتاه، تعداد بالایی از این کاتال گرد را حمل و جا به جا نمود.
علاوه بر وزن سبک، لوله اسپیرال از سادگی ساختاری هم برخوردار است و به همین علت چون ساختار پیچیده ای ندارد، می توان در زمان کوتاه، تعداد بالایی از این کانال اسپیرال را تولید نمود و سپس تعداد بالایی هم از آن را در پروژه های مختلف نصب کرد. به همین علت نصب و راه اندازی آن دشوار نبوده و می توان در طی زمان بسیار کوتاه و تنها به کمک تعداد کمی از نیروهای نصاب حرفه ای، آن ها را در پروژه های مختلف نصب و اجرا نمود.
از آنجایی که این محصول از تنوع سایزی بسیار بالایی برخوردار است، می توان از آن در انواع گوناگونی از پروژه های مختلف از متراژهای بسیار کم و کوچک گرفته تا متراژ های بالاتر به راحتی استفاده نمود.
کیفیت لوله اسپیرال
این محصول از کیفیت ساخت بسیار بالایی برخوردار است و درواقع به همین علت است که دارای طول عمر بسیار بالایی هم می باشد. بنابراین می توان با خاطری آسوده از آن در تمامی شرایط و جهت استفاده طولانی مدت و با دوام استفاده نمود.
لوله گرد اسپیرال در بسیاری از شهرهای بزرگ شعبه داشته و می توانید آن را در سایزهای متنوعی تهیه نمایید. کانال اسپیرال مشهد، کانال اسپیرال اهواز، کانال اسپیرال تهران، کانال اسپیرال شیراز و کانال اسپیرال اصفهان همگی موجود هستند.

قیمت لوله اسپیرال
میتوان گفت که قیمت لوله اسپیرال وابسته به نوع و سایز آن کاملا متنوع است به همین علت نمی توان یک قیمت ثابت برای آن درنظر گرفت. بنابراین می توان با اطمینان گفت که کانال اسپیرال قیمت پایینی دارا است.
با توجه به مزایا و معایب لوله اسپیرال که پیش تر گفته شد، می توان به این نتیجه گیری دست یافت که دارای مزایای بسیاری است و به همین علت می توان گفت که این کانال هوا جایگزین بسیار مناسبی برای سایر انواع کانال ها به شمار می رود چرا که بسیاری از کانال های موجود در صنایع تهویه مطبوع مشکلات و مسائل بسیاری را به وجود می آورد چرا که از کیفیت بسیار پایینی برخوردار است و به همین علت موجب آسیب رساندن به کل سیستم می شود و در نهایت سیستم را با مشکلاتی مواجه می کند.
لوله های اسپیرال نسل تقریبا قدیمی کانال های انتقال هوا به شمار می روند و درواقع به نوعی جایگزین کانال های چهارگوش گالوانیزه وارد بازار شدند.
لوله های اسپیرال (Spiral Ducts) از جنس ورقه های گالوانیزه تولید می گردد به گونه ای که لایه هایی از ورق گالوانیزه بر روی یکدیگر قرار گرفته و در نهایت یک کانال با مقطع دایره ای شکل را به وجود می آورند. وجود مقطع دایره ای در لوله اسپیرال، بسیار مفید است چرا که هوا به هنگام عبور از داخل کانال به هیچ مانعی گیر نکرده و تشکیل سر و صدا نمی نماید. بدین ترتیب کاملا مناسب استفاده در بیمارستان ها، مراکز درمانی و اتاق های تمیز می باشد.
لوله اسپیرال یک نوع کانال انتقال هوا در سیستم های تهویه مطبوع، سیستم سرمایش و گرمایش و داکت اسپلیت از جنس ورق گالوانیزه می باشد که در میان تمامی کانال های انتقال هوا دارای کمترین افت فشار و بالاترین عمر مفید می باشد. این محصول قابل عایق کاری با عایق الاستومری می باشد.
لوله های اسپیرال به صورت استاندارد از جنس ورق گالوانیزه تولید می شود که بسته به سفارش مشتری به رنگ های خاص توسط رنگ های با دوام کوره ای قابل رنگ شدن است. همچنین برای پروژه های خاص که کانال های هوا به صورت اکسپوز کار می شود می توان این لوله ها را از جنس استیل و یا حتی مس سفارش دارد.
لوله اسپیرال در سیستم های کانال کشی نیاز به اتصالات متنوعی دارد. این اتصالات در انواع سه راهی، چهار راهی، زانو، تبدیل و … از جنس خود لوله اسپیرال تولید می شوند علاوه بر این موارد تجهیزات جانبی این لوله ها عبارتند از فلنج و ساپورت. شما میتوانید کلیه قطعات کانال کشی لوله اسپیرال را به همراه مشاوره و طراحی کانال کشی را از ما خریداری کنید.
امروزه در تمامی پروژه ها اهمیت کنترل مصرف انرژی و همچنین لزوم وجود تهویه مطبوع در سال های اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا نیاز به یک سیستم کانال کشی و هوادهی احساس می شود. مهندسین تاسیساتی با محاسبه ظرفیت هر فضا طبق ضوابط و استاندارد ها مسیر ها و قطر های کانال در قسمت های مختلف را مشخص میکنند.
در سیستم های داکت اسپلیت بسته به ابعاد و حجم پروژه از انواع مختلفی از کانال استفاده می شود. برای مثال در پروژه های مقیاس بزرگتر در ابعاد مراکز تجاری، اداری، کارخانه جات و … بهتر است از لوله اسپیرال استفاده شود در کنارش در پروژه های کوچکتر برای مثال مجتمع های مسکونی، باشگاه های خانگی و فضاهایی که ارتفاع سقف محدود است پیشنهاد می شود از کانال فلکسیبل استفاده شود.