یکی از محصولاتی که امروزه در صنایع مختلفی به کار گرفته می شود، انواع هواکش ها و فن بین کانالی در مدل ها، سایز ها و کاربرد های متفاوت می باشد. مانند فن های بین کانالی که وظیفه اصلی آن مکش و یا دمش هوا می باشد و با توجه به ساختار و مکانیسمی که دارد می تواند در زمینه های مختلف مسکونی و صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد.
در واقع وظیفه اصلی همه هواکش ها و فن ها این است تا با قدرت موتوری که دارند، هوای داخل محیط را به فضای خارجی انتقال دهند. البته همانطور که گفته شد در بسیاری موارد نیاز است تا به جای مکش هوا و انتقال آن به محیط بیرونی، از این فن های هوا برای انتقال هوا به محیط داخل بهره برد در اینگونه موارد فن حالت دمنده پیدا خواهد کرد.
فن بین کانالی چیست؟
این نوع از فن ها و هواکش ها نوعی از فن های سانتریفیوژ می باشند که دارای حجم بسیار کوچکی هستند. در واقع حجم کم و سایز کوچک این محصول سبب می شود تا بتوان از آن در میان لوله ها و کانال های جریان هوا استفاده نمود.
به همین دلیل است که به آن ها فن های بین کانالی و یا فن بین لوله ای نیز گفته می شود.
از این فن نیز می توان هم برای مکش هوا به عنوان اگزاست فن و هم برای دمش هوا و انتقال هوا به داخل با شدت زیاد استفاده نمود. در این حالت به این نوع از فن ها هواکش های بلوئر به معنی دمنده نیز گفته می شود.
در هر حالت ساختار و مکانیسم فن های بین کانالی نوعی پروانه بکوارد یا در اصطلاح خم به عقب وجود دارد که می توان وظیفه اصلی این هواکش را در بالاترین سطح از عملکرد و کارایی به انجام رساند.
کاربرد ها فن بین کانالی چیست؟
آنچه واضح است انتقال هوا از محیطی به محیطی دیگر با قدرت و شدت های متفاوت مهم ترین کار و وظیفه فن هوا می باشد. اما با توجه به نمونه های متفاوتی که این محصول دارا می باشد؛ کاربرد های متفاوتی نیز برای آن در نظر گرفته می شود.
در درجه اول می توان اینطور بیان نمود که فن بین کانالی یکی از اجزا و فاکتور های جدایی ناپذیر در انواع سیستم های تهویه مطبوع می باشد. هیچ کدام از سیستم های تهویه مطبوع که در محیط ها و مکان ها با کاربری های مختلف به کار گرفته می شوند و وظیفه تازه سازی هوای محیط را بر عهده دارند؛ از این قاعه مستثنی نمی باشند.
بنابراین علاوه بر فن های مرکزی در سیستم های هواساز و همچنین انواع لوله های خرطومی و داکت و … که در سیستم های هوارسان و هواساز و سیستم های تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می گیرد؛ استفاده از فن و هواکش بین کانالی نیز یکی از موارد بسیار مهم به شمار می رود.
کاربرد دیگر فن های بین کانالی انتقال رطوبت هوا به محیط خارج می باشد. این موضوع به ویژه برای محیط هایی با درصد رطوبت بالا تر مانند آشپزخانه های منازل مسکونی و یا رستوران ها و …. و همچنین دستشویی و حمام ساختمان های مسکونی و سرویس های بهداشتی مراکز پر رفت و آمد و … می باشد.
یکی از پرکاربردترین موارد و زمینه های مصرف فن بین کانالی، استفاده از آن ها در صنایع مختلف می باشد.
در محیط های کارگاهی و کارخانه های صنعتی، با توجه به اینکه از تجهیزات و ماشین آلات متفاوتی استفاده می شود؛ میزان هوای تولید شده توسط این ماشین آلات و … نیز بیشتر می باشد. تا حدی که در صورت استفاده نکردن از یک سیستم تهویه مناسب، این موضوع می تواند آسیب های جدی و در برخی موارد حتی آسیب های جبران ناپذیری را به جان انسان وارد نماید.
زیرا تنفس در چنین هوایی که مملو از آلودگی، دود و گرد و غبار و ذرات ریز و … می باشد؛ می تواند تهدیدی بسیار خطرناک برای سیستم تنفسی انسان ها به شمار رود که کاملا مغایر با نکات ایمنی در حین کار می باشد.
بنابراین لازم است تا در یک سیستم تهویه هوای مناسب، از یک فن کانالی و همچنین ین مرکزی پرقدرت جهت مکش هوای آلوده و سنگین و انتقال آن به محیط بیرونی بهره برده شود.
به این ترتیب هوای مطلوب جایگزین هوای نامناسب داخل کارگاه می گردد و تنفس در چنین مکانی نیز بسیار راحت تر و سالم تر می باشد.
به عنوان مثال کارخانه های چوب بری و یا کارگاه های نجاری، همگی از یک سیستم تهویه هوای بسیار پر قدرت و همچنین یک فن مکنده قوی برخوردار هستند.
در واقع لوله های خرطومی مکنده متصل به این دستگاه تمام هوای سنگین و مملو از دود ناشی از ماشین آلات و براده های چوب و … را از طریق فن کانالی مکش و به محیط خارجی انتقال می دهد.
در این مورد از فن هایی تحت عنوان اگزاست فن بهره برده می شود که با قدرت هرچه بیشتر تمام ذرات موجود در هوا را به سمت محیط بیرونی می راند و به این ترتیب هوای داخل کارگاه به شرایط مطلوب اولیه باز می گردد.
البته برای برخی از ماشین آلات و تجهیزات کارخانه ای نیز لازم است تا از نوعی از فن کانالی استفاده نمود تا با دمش هوا به صورت یکجا و با فشار زیاد، ذرات و مواد پودری ریز را جابجا نماید. در این حالت از فن های بلوئری استفاده می شود که به آن فن دمنده نیز گفته می شود.
به این ترتیب ذرات در هوا پراکنده و یا جریان هوا با شدت بیشتری وارد محیط می گردد که می تواند گردش هوا را تسریع بخشد.
در اغلب این موارد شدت و قدرت این دستگاه ها توسط یک نیروی انسانی ماهر و متخصص در این زمینه به عنوان اپراتور دستگاه، کنترل می گردد.
البته لازم به ذکر است که فن بین کانالی دارای نمونه ها و مدل های بسیار متنوعی می باشد که با توجه به ویژگی ها، ساختار، ساز و کار و … که هر کدام به صورت مجزا دارا می باشند؛ در زمینه های متفاوتی نیز به فراخوود تمایزات هر مدل بکارگیری می گردند.
انواع مختلف فن های بین کانالی
فن های بین لوله ای یا همان بین کانالی از لحاظ ویژگی و کاربرد در دسته بندی های متفاوتی جای داده می شوند؛ که عبارت است از :
– فن های بین کانالی دایره ای و مستطیلی : با توجه به اینکه این مدل از فن های هوا در میانه لوله ها و کانال های هوا جانمایی و نصب می گردند؛ بنابراین لازم است تا در طراحی و تولید آن ها شکل و سطح مقطع کانال های هوا را نیز در نظر قرار داد.
تولید سایز متناسب با کانال ها و داکت های هوارسان و همچنین مدل هایی با سطح مقطع های متفاوت می تواند بسیاری از مشکلات را در حین نصب فن های بین کانالی کاهش دهد.
در مجموع می توان اینطور بیان نمود که فن های بین کانالی دایره ای شکل جهت استفاده برای کانال های گرد مانند انواع کانال های خرطومی و فلکسیبل و … مورد استفاده قرار می گیرد.
در مقابل فن های مستطیل شکل برای کانال های چهارگوش با سطح مقطع مربعی و مستطیل شکل کاربرد دارند.
– فن بین کانالی دمنده و فن بین کانالی مکنده : همانطور که در قبل نیز به آن اشاره کردیم؛ از این فن ها هم برای دمش و هم برای مکش هوا بهره برده می شود. فنی که به عنوان اگزاست فن مورد استفاده قرار می گیرد برای مکش هوا می باشد و از سوی دیگر فن های بین کانالی بلوئری برای دمش هوا و وارد ساختن جریان هوا به محیط مورد نظر کاربرد دارند.
– نمونه های دیگری از فن های بین کانالی در بازار مصرف وجود دارد که هر کدام دارای ویژگی های منحصر به خودشان می باشند. مانند فن کانالی s&p، فن کانالی بلابرگ و همچنین نسل جدیدی از فن های بین کانالی تحت عنوان فن بین کانالی ابزارخان ( Abzarkhan Inline Fan )، که دارای خصوصیات و ویژگی های بسیار عالی و منحصر به فرد، قدرت و راندمان بالا و همچنین قیمتی کاملا رقابتی مقرون به صرفه می باشد. و به طور کلی تمامی ویژگی های یک فن خوب را دارا می باشد.
ویژگی های یک فن بین کانالی خوب و مناسب چیست ؟
با توجه به اینکه از فن های بین کانالی در بین کانال ها و لوله های هوا استفاده می شود؛ لازم است تا سایز و حجم آن کوچک باشد. بنابراین می توان اینطور بیان نمود که سایز کوچک آین مدل از فن ها یک مزیت برای این محصول به شمار می رود.
پس یک فن خوب می بایست دارای سایز کوچک باشد و فضای کمی را نیز اشتغال نماید. از سوی دیگر قدرت موتور آن به گونه ای باشد که علاوه بر تولید صدای کم، دارای کارایی و عملکرد خوب و مناسبی نیز باشد.
نکته مهم دیگر که می توان به عنوان ویژگی های یک فن بین کانالی خوب به شمار آورد؛ صرفه جویی آن در مصرف انرژی و مقرون به صرفه بودن قیمت آن می باشد.
البته تفاوت های در قیمت به دلیل نوع و ساختار فن ها وجود دارد که مورد بحث ما نمی باشد. به عنوان مثال قیمت فن کانالی دمنده و قیمت فن کانالی مکنده به خاطر تفاوت در ساختار و نحوه استفاده و کاربرد، متفاوت از یکدیگر می باشد.
هر آنچه که نیاز است تا برای خرید فن بین کانالی مکنده و خرید فن بین کانالی دمنده بدانیم.
برای خرید فن های بین کانالی می بایست به مواردی از قبیل قطر دهانه هواکش، صدای فن، قدرت و سرعت موتور و … توجه نماییم.
در رابطه با صدای فن های لازم است تا برای محیط هایی با آرامش و سکوت بیشتر از فن کانالی بی صدا استفاده نماییم. این ویژگی یعنی کم صدا بودن فن ها ی هوا یکی از ویژگی هایی می باشد که جز مزیت های ان به شمار می رود. به این ترتیب هر چقدر که صدای فن هوا کمتر باشد گزینه مناسبی برای خرید محسوب می گردد.
قدرت و سرعت موتور فن های بین کانالی نیز از جمله موارد مهمی است که رابطه مستقیمی با ساختار آن دارد. به هر میزانی که قدرت فن بیشتر باشد تولید هوا با قدرت بیشتری صورت می پذیرد. قدرت فن ها بر حسب فوت مکعب بر دقیقه اندازه گیری می گردد. که با علامت اختصاری cfm نشان داده می شود.
سرعت موتور می تواند به طور مستقیم بر روی صدایی که از یک فن بین کانالی منتشر می گردد؛ تاثیر داشته باشد. موتور هوا با کیفیت بالا سر و صدای زیادی ندارد و از سوی دیگر در مصرف انرژی نیز کاملا مقرون به صرفه می باشد.
یکی از مواردی که برای خرید فن بین کانالی مورد توجه قرار می گیرد؛ شیوه نصب و جانمایی آن می باشد. در بسیاری موارد افراد شخصا می توانند اقدام به نصب فن نمایند. و نیازی به کمک گرفتن از نیروی کار ماهر و متخصص در این زمینه نمی باشد.
همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره شد؛ اگر در هنگام طراحی و تولید انواع فن های بین کانالی و فن ها به سایز و قطر سطح مقطع و شکل ظاهری آن ها توجه شود؛ مشکلات احتمالی که در هنگام نصب رخ خواهد داد؛ تا میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
به این ترتیب نصب و جانمایی فن در کوتاهترین زمان ممکن و به بهترین وجه ممکن، به آسانی صورت می پذیرد.
ویژگی ها و مشخصات فنی فن بین کانالی
این فن دارای فشار استاتیک از حدود 50 تا 500 پاسکال می باشد که بر اساس سایز هواکش تغییر می نماید.
سیستم انتقال قدرت معمولا به دو صورت اتصال مستقیم ( Direct Drive ) و یا اتصال تسمه پولی ( Belt drive ) می باشد.
میزان هوایی که در هر ساعت بر اساس متر مکعب از مقطع فن عبور می نماید را دبی و یا ظرفیت هوادهی آن می نامند که اغلب در بازه 100 تا 6000 متر مکعب بر ساعت قرار می گیرد.
تمام فن های بین کانالی معمولا از ورق های فولادی ساخته می شوند.
ممنون از مطالب مفیدی که به اشتراک گذاشتین